torsdag den 28. november 2013

Hele Krabber

HELE KRABBER - en iværksætterhistorie


Vi taler så ofte om de små iværksættere - Ole opfindere, der formår at omsætte deres påfund til kommercielle successer. Her i Vestjylland tænker vi ofte på dem som smede, der laver nye nyttige apparater, og sætter dem i produktion, eller som specialiserer sig som underleverandører til højkvalitetsmarkedet.
Eksemplet: Tangkaviaren, udviklet af Jens Møller, viser dog, at der er iværksættere indenfor fødevareområdet.

Krabberne

Under et helt livs rejser i Europa har jeg set, hvor højt værdsat hele krabber har været i alle lande minus Danmark. Prisen for en lille, frosset hel taskekrabbe ligger typisk på 5-7eur.
Da jeg kom til Vestjylland i 1979 betragtede fiskerne krabberne som en pestilens. De var svære at få ud af garnene, og kløerne, der var det eneste salgbare, indbragte ikke penge nok til at balancere ulemperne. Ved bådene kunne jeg købe en spandfuld kløer for 20-25 kr.
Hele krabber spises stort set ikke i Danmark. Mine forespørgsler, om man ikke kunne eksportere de hele krabber, blev mødt med: 1) De kan ikke fås hele ud af garnene. 2) Der er ikke penge nok i at sælge hele krabber.
Efterhånden er prisen på de største kløer - kaldet ettere, heldigvis steget noget, mens de mindste - treerne - næsten foræres væk.

Iværksætterne

For nogle år siden begyndte nogle pionerer at fange krabber i tejner - små bure med madding i, og forsøge at skabe afsætning for krabberne. Som altid var begyndelsen svær og det kneb med at få det til at løbe rundt. Jeg fik refereret, at det nok kun var et spørgsmål om tid før det hele ville stoppe, og har med beklagelse været med til at sprede dette indtryk.
Forleden ville jeg i forbindelse med udgivelsen af min bog: Danske Fisk -  fra Hav til Bord gøre et fremstød for de hele krabber sammen med redaktøren af Lemvig Folkeblad. Derfor henvendte jeg mig til Thorsmindekrabbefiskeren Jesper Jensen for at få levende krabber til projektet.
Her fik jeg en helt anden historie.
Faktisk er prisen på hele krabber steget, så fiskeriet synes rentabelt. Det er sket efter en omfattende kvalitetssikring. Krabberne skal være hunkrabber, og desuden skal alle krabber, der ikke er kommet langt nok på afstand af deres skalskifte, kasseres. Jesper Jensen fortalte, at han lige har investeret i nye tejner, og at krabberne måske også skal introduceres på det danske marked - Hold øje med dem!!
Summa summarum: "Små" 3-erkrabber, der før nærmest var til at smide ud, kan nu markedsføres som luksusfødevarer i hele Europa!
Hvis nogen skulle komme i besiddelse af en hel krabbe, så er der hjælp at hente i min bog. Se siden: Mine bøger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar