torsdag den 27. juni 2013

REJERNE ER HER






Så er de kommet ind på lavt vand - de bedste rejer vi har i landet - fjordrejerne.
Ifølge Rhodos Naturkalender skulle de ankomme ca. 21 juni, så efter en kold forsommer havde jeg ikke så mange forhåbninger d onsdag d. 19.
Et sted i den sydlige del af Nissum bredning i Limfjorden var der nogle pæne buske af den Sargassum tang, der helt har fortrængt blæretangen i Limfjorden, men det er rejerne heldigvis ligeglade med. Med mit rejenet, der på vestjysk kaldes en kese, snuppede jeg den første busk, og den indeholdt tre håndfulde store rejer! I buskene lidt længere ude var vandet tydeligvis ikke varmt nok endnu, så der var kun få. Heldigvis var der tilstrækkeligt med buske på lavt vand til at jeg en times tid efter havde mere end tre kilo sprællevende rejer.

Prøv selv! De fleste steder i de indre farvande med roligt vand, hvor der er tangbuske, er der også rejer. Tag tangbusken nedefra med nettet, så det meste af den kommer i posen, og ryst rejerne ud. Tag både de store og de små rejer med, og såmænd også hvad der er af småfisk og krabber. Afhængig af vejret varer sæsonen længe endnu, inden vandet bliver så varmt at rejene flygter ud på dybt vand igen.

De største af rejerne skal bare koges. De smides portionsvis i kogende vand, der er saltet, så det ligner det vand de blev fanget i. De går først til bunds, men kort tid derefter bliver de røde og stiger op til overfladen. Så er det tid at tage dem op med en hulske. Lad dem endelig ikke koge længere tid! Hvis man breder dem ud på et viskestykke eller et stykke køkkenpapir, så de tørrer, er de lettere at pille bagefter. Når de, samt en flaske hvidvin er kølet, starter festen, som kan vare længe, hvis man har rejer nok.

De små rejer, samt eventuelle småfisk og krabber på under 5 cm, saltes let og drysses med mel. Derefter steges de portionsvis sprøde i rigeligt olie og kan spises hele uden pilning.

De større krabber koges et kvarters tid i letsaltet vand. Ben og kløer brækkes af og knuses i en morter og koges i det oprindelige kogevand i endnu et kvarters tid. Kroppene kasseres. Efter kogningen sies suppen, den koges eventuelt lidt ind, spædes med hvidvin og der sættes hakkede grøntsager til. Lidt chili afrunder den lækre suppe.

Sol skal der helst være, når alt dette skal spises udendørs, forhåbentlig på en feriedag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar