mandag den 29. juni 2015

 

SØMROKKER

 


Klaus har en lille blågrøn kutter og sælger en stor del af sin ret varierede fangst fra kajen i Torsminde Havn. Han ligger næsten hver weekend enten på indersiden af dækmolen ud mod kanalen eller ved auktionskajen. Ofte er han der også på hverdage, men knapt så regelmæssigt.

Rokker. Her gennem forsommeren har han haft regelmæssige fangster af sømrokker, der ellers ikke er så almindelige her. For 50 kr kan man erhverve et bæst på op til fire kilo.

Rokketænder. Sømrokken har sit navn fra nogle kraftige og sylespidse tænder, der sidder spredt ud over hele overfladen og langs den lange hale. Det gør at dyret skal håndteres med forsigtighed, hvis man ikke vil have hænderne flået i strimler.

Gastronomi. Den mest anvendte rokke er Skaden, som navnlig er populær i England. Skate and chips er standard i fisn´nChipsrestauranter der. I Frankrig spises til gengæld den langt bedre sømrokke, navnlig i den klassiske servering: Raie au beurre noir (rokke med brunet smør) - en ret der er på spisekortet på næsten alle traditionelle franske restauranter - og med god grund. Nyligt fandt jeg den omtalt i en gammel Maigretroman.
 

 
Når man har skåret "vingerne" fra kroppen og delt dem i portionsstykker ser det sådan ud.
 
Rokke med brunet smør: Portionsstykkerne koges forsigtigt i letsaltet vand med lidt eddike i - blot et par minutter eller fem efter vandet er kommet i kog (afhænger lidt af bæstets tykkelse).
Skindet pilles af og de endnu varme stykker overhældes med brunet smør og der drysses kapers på.
Friskopgravede kartofler til!
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar