onsdag den 10. august 2016

BLÆKSPRUTTER

Blæksprutter opfattes stadig som eksotisk mad af mange, men der landes danske blæksprutter i stigende mængde. Det drejer sig mest om den tiarmede Loligo forbesi og den er virkelig værd at stifte bekendtskab med. En af verdens bedste vil jeg påstå med min begrænsede erfaring på verdensplan. Læg mærke til den lange kropsform og de smalle finner på bagenden. De landes i størrelser fra 150 g til flere kilo.

Der landes heldigvis sjældent en anden art med kortere krop og brede hjerteformede finner. Englænderne kalder den type for Flying squid fordi de jager i overfladen og lejlighedsvis kan flyve en kort strækning. Den bør undgås, da den bekræfter manges opfattelse af at tilberedte blæksprutter er gummiagtige. Det er også ofte denne (billigere) art, der bruges til at lave de færdige blæksprutteringe, man kan købe i supermarkeder.

De andre er ikke gummiagtige! De er møre efter kort tids stegning/kogning.

De er lette at gøre i stand. Hovedet rykkes af, så følger det meste af indmaden med. Hvis blæksprutterne skal bruges i mindre stykker, kan kroppen åbnes og renses nemt, ellers må man pille og skylle indvoldsrester ud af den. Finnerne er lige så gode som kroppen. Fra hovedenden kan alt, der er fast, men ikke bruskagtigt bruges. Stykker af armene i en ret giver fornemmelse af at det er blæksprutte, man spiser.

Hvornår? Tidligere landedes de næsten kun om sommeren, men nu om dage er de der næsten hele året, hvis fiskehandleren ellers tager dem hjem - spørg ham!

Hvad bruger man dem til?  De mindste er fine som fyldte blæksprutter. De hakkede arme og finner + eventuelt lidt fiskekød blandes med passende urter og krydderier og puttes i ovnen. Eller man kan stege dem hele (efter rensning) i olivenolie sammen med persille og hvidløg.
De lidt større kan skæres i stykker og steges på samme måde.
De største kan koges og bruges kolde i en salat med tomater, pebre, løg mm.

Hvis man er så heldig at eje min bog: Danske Fisk fra Hav til Bord, så har man let adgang til blæksprutteopskrifter. Ellers må man eksperimentere selv, men:

Det er svært at gøre noget forkert med de lækre blæksprutter!

1 kommentar:

  1. Helt enig, de er meget lækre. Fyldte for nylig med fars af sprrutte, kulmule, rucola, pistacie lidt løg og hvidløg.

    SvarSlet