søndag den 4. maj 2014

ANSJOSER

længe leve de tyrkiske butikker

 
En glædelig opdagelse. for nogen tid siden var jeg i en tyrkisk grøntbutik i Holstebro og så tilfældigt i hans frysedisk en pakke frosne småfisk. Der stod Hamsi på dem, og jeg vidste godt fra et besøg i Istanbul, at det betød ansjoser. Og så var de endda billige!  De fanges i stor stil i Sortehavet, og tyrkerne laver dem til på mange og gode måder. Der er skrevet tyrkiske digte om den lille fisk!
 
I går havde vi så et par gæster, og jeg tøede dem op (altså ikke gæsterne). Med en lille skarp kniv kunne jeg skære bugen op og fjerne indvoldene og gællerne i et tag. Jeg skyllede dem ikke, for så går de helt i smat, men fordelte lidt salt mellem dem og lod dem stå en halv times tid.
 
Friturestegning. så blev de rystet rundt i en pose med en blanding af hvede- og majsmel, mens jeg varmede en gryde med rapsolie med en tredjedel olivenolie i en gryde. Da olien var varm, forstegte jeg ansjoserne i små portioner til de lige akkurat tog farve til gylden, og lagde dem på køkkenpapir. Lige inden serveringen fik de så en tur igen i den varme olie til de var gyldenbrune, og efter en kort afdrypning kom de varme ind med citronbåde lagt ovenpå. De blev spist med hoved og hale og var vidunderlig sprøde.
 
Frosne fede fisk. det var spændende at smage dem, for en fed fisk som ansjosen tåler ikke alt for lang frysning. De smagte overraskende friske, så det er ikke sidste gang jeg køber dem, men jeg vil nok studere datomærkningen omhyggeligt.
 
Global opvarmning. Med det varmere klima er ansjosen begyndt at dukke op i vores farvande, men med danskernes manglende respekt for fisk kommer den næppe til salg som frisk fisk. I den baskiske by Getaria har jeg set, hvordan de har levende ansjoser gående i bassiner for at de kan udtømme deres maveindhold inden salg som friske ansjoser på markederne - respekt!
 
Alternativer. I danmark kan den lille sildefisk brislingen fint bruges til samme servering, men den er svær at få fat på, da man her i landet til sydligere landes forargelse hellere vil lave fiskemel og -olie af dem

Ingen kommentarer:

Send en kommentar