fredag den 29. september 2017

FISKESOVS

Et nyt vestjysk kvalitetsprodukt




Dette skal være en hyldest til et nyt fremragende produkt, men først lidt baggrund.

Uudnyttede eller dårligt udnyttede fiskeressourcer, har længe været karakteristisk for dansk fiskeri, bortset fra få arter, som til gengæld er blevet rovfisket. Det har jeg både talt og skrevet rigeligt om.

Heldigvis er der i nyere tid mange, som er begyndt at gøre noget ved det.

Jacob Sørensen ærgrede sig i mange år over, at de store mængder brisling, der blev landet i Thyborøn, ikke kunne bruges til andet end fiskemel og - olie.

I Nordtyskland røges de til de lækre Kielersprotten (sprats på engelsk) - dem kunne man en overgang få på dåse her i landet. Tidligere spiste man også i Danmark sild i tomat - det var som regel brislinger - men det er ikke moderne mere. Norske ansjoser er kryddermarinerede brislinger, som tidligere brugtes på æggemadder og i leverpostej, men de bruges heller ikke så meget mere. Jeg selv frituresteger brislinger hele.

Jacob Sørensens hustru - Rosella - som stammer fra Filipinerne, introducerede ham til fiskesaucen, der er en uundværlig ingrediens i østasiatisk køkken. Den laves af saltet, fermenteret fisk eller skaldyr, og findes fra blidtsmagende versioner til stærkt fiskesmagende og -lugtende produkter. Som ingrediens tilføjer den maden både salt og umami (kød)smag.

Fiskesaucen har også eksisteret i Europa. I oldtiden lavede romerne den i store mængder under navnet: Garum, og eksporterede den i amforaer til alle dele af riget.

Nu til produktet: NORTH FISH SAUCE: Den laves af helt friskfangede brislinger, der saltes kraftigt. Derved standses al bakteriel aktivitet og fiskens enzymer tager over. Det får de lov til i 18 måneder. Hvad der derefter sker, ved jeg ikke, men resultatet er en mørk ravfarvet, helt klar væske, der næsten ikke lugter af fisk.

Min bedømmelse: Saucen er mild men yderst velsmagende. Fiskesmagen er så svag, at den kan bruges som smagsforstærker og umamikilde i næsten alle slags retter - også kødretter. I mit køkken har den nu helt fortrængt suppeterninger og lignende bouillonprodukter. Den er vel meget til den salte side, men det er nok betingelsen for at stoppe bakteriel aktivitet og forhindre medfølgende lugt af ufrisk fisk. Jeg har allerede købt flere flasker og forsynet familiemedlemmer.

Desværre er den kun til købs i vores lokalområde, men det tror jeg kun er et spørgsmål om kort tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar