søndag den 7. november 2021

HÅRHVARRE I MIT KØKKEN


Hårhvarre? Nej, det er ikke slang for hårde hvidevarer, men en lille upåagtet fisk fra vores næsten fisketomme indre farvande.

Bisserup Fisk er foruden opdræt af nogle helt særlige ørreder også en lille højkvalitets fiskevogn, der er åben på Bisserup Havn fredage og lørdage. Når vi er i sommerhus i Bisserup, er et besøg der obligatorisk.

Sidste fredag lå der nogle ret nuttede små mørke fladfisk i disken, og lignede meget en hårhvarre, jeg engang har set i et akvarium. Den ligner lidt en mellemting mellem en pighvar og en rødtunge, men virker mere sammentrykt. Den har navn efter skællene på oversiden, som har en lille spids, der vender opad og ligner et kort hår. Den er dog langtfra blød at føle på!

Den mikroskopiske halefinne er værd at lægge mærke til. Den har givet fisken det engelske navn topknot. Det er også navnet på den lille hårbolle, som nogle mænd har som pynt på frisuren.

Jeg købte to af de små fisk. Den ene var som en rødspætte tæt på mindstemålet, mens den anden var som en god spætte. Begge dog betydelig tykkere. Sidstnævnte var nok at regne som et meget stort eksemplar.

Skællene på oversiden var tydeligvis ikke rare at få i munden, men heldigvis lette at skrabe væk. Undersidens skæl er så ubetydelige at de ikke er værd at fjerne.

De blev stegt vendt i speltmel ( det eneste jeg kunne finde på hylderne den dag).

Tænk hvis hårhvarren  var lidt mere almindelig (og lidt større!).  Den smager jo helt fantastisk - netop som en mellemting mellem pighvar og rødtunge. Den har også det lækre bindevæv ud mod finnerne, som er det bedste på pighvarren. Og skindet er lækkert også. Sådan set en ideel fisk hvis den var til at få fat på.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar