mandag den 12. oktober 2020

SOVSEN


En stor berggylte var fløjet under radaren og endt i bunden af fryseren indtil i går. Den skulle fileteres og steges med skindet på.

Sovsen skulle være Birthes gode grøntbaserede sauce, der hos os næsten har fortrængt hollandaisen og nærmest får kalorietælleren til at løbe baglæns hvis ikke ---- (derom senere).

Grøntkurven viste ved en hurtig inspektion, at den gik ikke. Der var kun gulerødder at gøre godt med. Hvad nu?

Vores peberrod havde vi nyligt stået og kigget på og sagt, at den brugte vi i grunden altfor lidt - så på med vanten!

Fem gulerødder blev kogt møre i saltet vand og blendet. Det gav en lidt kornet og vandet mos med god smag. Et skvat fløde rørt i hjalp på det. Så rørte jeg en skefuld dijonsennep i og til sidst gode mængder friskrevet peberrod. Smag undervejs og husk på at peberrodssmagen udvikler sig langsomt!

Det bliver ikke sidste gang at vi laver denne nemme sovs - også selv om vi har flere grønsager.

Alligevel får I den oprindelige, som stadig er værd at lave:

1/2 stor porre, 2 gulerødder, 1/4 selleri og lidt af toppen eller lidt blegselleri, en stor snackpeber og en håndfuld persille skæres i stykker og koges med 2 dl fiskefond eller vand + lidt fiskefond. Når det er godt gennemkogt blendes det og smages til med salt og evt peber,
Dette er den originale opskrift, men nu om dage kommer der ofte et syrligt æble med. Det retter op på manglen på surt. Desuden erstatter vi ofte lidt af vandet med fløde, hvilket lægger til i kalorieregnskabet, men også i konsistensen.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar