torsdag den 5. maj 2022

KLIMAGEVINSTER


I en tid hvor klimaudfordringerne er så store, og hvor vores farvande er så ødelagt af næringsstofudledning, grådigt fiskeri og meget mere, ser min overskrift helt uanstændig ud.

De meget få gevinster vi kan høste mens vi forsøger at forbedre situationen, bør måske noteres.

Organisationen LEVENDE HAV, har en formand, Kurt Berthelsen, der af bedste evne prøver at gøre danskerne og deres folkevalgte opmærksom på havets tilstand.

Forleden gjorde han mig også opmærksom på, at der nu bliver fanget pæne mængder af den lille sildefisk: ansjos i de danske farvande. Den har ellers hidtil holdt sig længere sydpå.

Ansjosen har ellers i mange år delt vandene når en i saltet tilstand tillod sig at ligge på pizzaer eller andre madvarer. Men den har mange andre anvendelser!

Se på fotoet, hvor ærefuldt den bliver behandlet på markedet i Malaga, selv om den kun skal koste 3 euro/kg. Ved middagstid var hans beholdning solgt - og det til formål, som selv en dansker (en del, i hvert fald) kunne glæde sig over. Nogle af køberne vil rense dem for indvolde, vende dem i mel og fritere dem med hoved og hale. Det virker lidt grænseoverskridende for nogen at spise dem med det hele, men jeg har serveret brislinger, fanget i Danmark, tilberedt på denne måde og har endnu ikke mødt nogen, der ikke kunne lide dem.

I fiskerbyer på den spanske Atlanterhavskyst har jeg set levende ansjoser gå i store bassiner og vente på at blive fragtet til markederne i Barcelona og Madrid.

Boquerones kaldes de på spansk, og under det navn han mange turister smagt dem på barerne som fileter i olie-eddikemarinade med persille og hakket hvidløg. Her kan man virkelig smage denne lille fisks helt unikke smag.

Små fisk landes der mange slags af i Danmark, men yderst få ender som spisefisk. Mange af dem kunne fint bruges som ansjoserstatninger, men ender som regel som fiskemel eller som laksefoder. Minkene aftog tidligere en del af de friskfangede. da mink ikke tåler ufrisk fisk. Nu kunne vi måske få del i dem? Jeg har friteret lodde (angmassat), brisling og smelt med stort held. De samme har jeg brugt som marinerede fileter, hvor lodden absolut var den bedste. Jeg mangler at prøve en del andre, deriblandt tobis, som er svær at få fat på i frisk tilstand. 

Kurt Berthelsen har desværre fortalt mig, at den nye invasive sortmundet kutling ikke er meget værd. Det var ellers en oplagt ide at få spist nogle af dem.

Andre gevinster? Min absolutte yndlingsfisk - rød mulle, landdedes tidligere i små mængder fra områder nær den engelske kanal. Nu fanges den meget nordligere. Nyligt så jeg Johnnys Fiskehus i Ålborg avertere nogle pragteksemplarer til en uanstændig lav pris. jeg har netop i dag købt to små her på Malagas fiskemarked. (se foto) Der var ingen af en størrelse som Johnnys! De ville også have været lidt for dyre for mig:

Det er de to små røde!

Dem skal vi have i aften, når vi har fået en aperitif på vores stambar. så beretter jeg om resultatet i morgen.




 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar