TUN HER OG DER
Tun på Hawaii. Billedet er taget en tidlig morgen på det lille fiskemarked i Hilo på Hawaiis Big Island, den forholdsvis tyndt befolkede og vulkansk aktive ø. Dagens fangst var næsten udelukkende tun, som er utroligt populær og relativt billig der.
I min barndom var der stadig tun i de danske farvande, især i Øresund. Jeg plagede min familie om at købe frisk tun, men mine forældre sagde, at det smagte trannet. Det var sandsynligvis på grund af den elendige danske fiskedistribution, at de ikke havde smagt en frisk vare.
Med sushiens udbredelse har en del danskere stiftet bekendtskab med tunen. Frisk tun i god sushikvalitet fra den atlantiske tun (anset for den bedste) opnår høje til astronomiske priser. På Sydneys fiskemarked så jeg den til 150$/kg. På Hawaii var den nede i omkring 10$. Her var det dog den lidt mindre yellowfin tun, men den var stadig helt fantastisk.
På marhedet i Hilo var der også nogle slanke fisk fra tunfamilien. De kaldte dem ono (se nedenfor). Min vært fortalte mig at de var ok, men at de hos en del folk gav ubehagelige mavesymptomer. Jeg fik ikke prøvet dem.
Tun er velegnet til frysning. Japanerne og nu også kineserne opkøber atlantisk tun i hele verden, putter en del af dem i flydende kvælstof og sender dem frosne til de hjemlige markeder.
I Danmark kan man undertiden købe optøet tunkød i fiskeforretningerne. Det er sandsynligvis fra en af de billigere tunarter, men hvis det har været behandlet ordentligt, så er det fantastisk! Men det skal være friskoptøet og se frisk og blankt ud. Ikke en anelse af mathed på overfladen!
Tilberedning: Så lidt som muligt! Steg en tunbøf på begge sider, men lad den være rød indeni. Der er absolut ingen sundhedsmæssige problemer med det, hvis tunen har været frosset. Eller råmariner den i en diskret marinade. Mange marinader kan bruges, når blot de ikke overdøver den fine tunsmag, som absolut ikke er trannet!
Den danske tun var på det sidste i min barndom, og har stort set været fraværende indtil for nylig. Strejfende tun ses hyppigere og hyppigere i Danmark nu - de dyre og store atlantiske - og man kan håbe på at de bliver mere permanente med tiden. Men så er det nok japanere og kinesere, der løber med dem. Danskerne vil nok ikke være parat til at betale markedsprisen.