tirsdag den 15. december 2020
lørdag den 5. december 2020
SKÆRISINGEN - BEDRE DEN SER UD TIL
torsdag den 26. november 2020
BUNDEN AF GRYDEN
tirsdag den 17. november 2020
SMÅ TAPASFISK
Smelten, den lille ørredfisk fra ferskvand og brakvand, skrev jeg om 6. november. Jeg har stadig nogle poser i fryseren, som jeg eksperimenterer med. De mindste er sorteret fra til at lave spanskinspirerede tapas af.
Boquerones findes i næsten alle spanske tapasbarer. Det er fileter af friske ansjoser, der er råmarinerede. Jeg har med held lavet dem af lodde (angmassat) på et Grønlandsophold, så hvorfor ikke prøve med smelt?
Smelten er ligesom lodden meget let at filetere. Man griber bare fisken i halen. Med en skarp kniv skærer man langs rygraden på begge sider. Så skærer man gugflapperne af - de indeholder det meste af ribbenene. De stumper, der er tilbage, blødgøres af syren i marinaden, og giver ingen problemer.
I et fad drysses lidt salt. Et lag fileter lægges ovenpå, så lidt salt, et lag fileter osv. Så ser det ud som på fotoet.
Min spanske opskrift siger så, at man skal dække fileterne med sherryeddike. Hvis jeg ikke har det bruger jeg æbleeddike eller hvidvinseddike. Da jeg gerne vil nedtone eddikesmagen lidt, bruger jeg eddike fortyndet med vand 1:1. Så supplere jeg syrligheden senere med citronsaft.
Nu henstår fileterne en nat i køleskabet. De er nu skrumpet lidt og blevet meget faste i kødet. Skindet har også løsnet sig, og kan let rives af. Væsken kasseres og de skindløse fileter tørres med køkkenpapir.
Så laves marinaden. Smag på fileterne først og bedøm hvor meget syrlighed eller salt de mangler (det er individuelt). Bland så god olivenolie med citronsaft. Hellere lidt mindre citron end nødvendigt i første omgang. Tilsæt pænt med finthakket hvidløg og bredbladet persille og hæld det hele over fileterne. Lidt hakket citronskal kan også gøre godt. Efter en nat i køleskkabet smager man på dem og supplerer evt med salt og/eller citron.
Boquerones kan holde sig mere end en uge i køleskabet og bliver bare bedre og bedre. De spises med en stump brød og med en tør sherry eller montilla til (hvidvin kan til nød bruges).
I princippet skal fisken være frosset i nogle dage inden tilberedningen for at slå eventuelle sildeorm ihjel, men de slås vist også ihjel af den sure marinade. Jeg har aldrig set sildeorm i helt eller smelt. Måske mangler den primære vært (sæler m. fl. i brakvandet).
Det næste jeg vil prøve er at fritere de allermindste eksemplarer hele.
Bemærk, at både boquerones og de frittede fisk kan laves af brislinger, som der bliver masser tilovers af, når nu minkene ikke længere skal fodres med dem.
fredag den 13. november 2020
ÆBLEFISK
Vores æblehøst i år var fantastisk. Fra et enkelt filippatræ fik vi presset 35 liter most og sat to kasser æbler hen til vinteren.
Filippa er både et fint spiseæble, men også et af de bedste madæbler.
Æbleflæsk havde vi lyst til i forgårs. Det er en dejlig ret til koldt vejr og til en øl og en dram. Nu havde jeg ikke passende flæsk, så hvorfor ikke fisk i stedet?
Æblefisk lavede vi. Fisken var en kulmulefilet med skindet på. Den blev saltet, vendt i mel og kortvarigt stegt ved god varme.
Inden da havde jeg skåret et løg i halve skiver og tre æbler i halvmåner. Lidt flæsk i form af baconstrimler blev stegt sprødt og taget fra. I fedtet blev først løgene, siden æblerne stegt ved middelvarme og drysset med salt.
Til allersidst rev jeg en masse friskopgravet peberrod hen over æbler og løg og dryssede baconstrimlerne ovenpå.
mandag den 9. november 2020
EFTERÅRSKNURHANER
fredag den 6. november 2020
SMELT
Hvad kan den bruges til
Smelten er en lille fisk i laksefamilien. Den lever i ferskvand og brakvand. Der er f. eks en god bestand i Ferring Sø. Den ligner helten en smule. Åbner man dens store mund finder man dog ud af at i modsætning til helten er det en virkelig rovfisk. Selv tungen er fyldt med lange tænder. Hvis man forstørrede den op ville den minde om en baracuda!
Klokken ti hver morgen er der auktion over fjordfisk på fiskeauktionen i Hvide Sande. I forgårs var jeg der, og der kunne bl.a. bydes på en kasse med tre kg smelt og to flotte makreller, og det gjorde jeg så.
Tyskerne holder meget af smelt, som de kalder stint. På nettet kunne jeg se, at de mest steger den som vi steger ål, så det gjorde jeg også. Saltet, vendt i fuldkornshvedemel og stegt kortvarigt i meget varm olie.
Rosenkål havde jeg planlagt som tilbehør, og det er jo ikke noget særligt at skrive om.
Rødbederne i haven nåede at blive meget store i år, så jeg tog en af dem og lavede lidt mere tilbehør:
Gode tykke skiver blev lagt i et fad med lidt olivenolie. Så blev skiverne drysset med krydderisalt og revet muskat. En tynd citronskive blev lagt ovenpå og smurt med en lille smule honning. Så kom fadet i ovnen ved 200 grader indtil skiverne var møre. Surt, sødt, salt og muscatens umamiagtige smag supplerer de lidt fade rødbeder godt.
tirsdag den 3. november 2020
SALTSNOBBERI?
fredag den 23. oktober 2020
EFTERÅRSFISK
onsdag den 21. oktober 2020
DEN GODE FISKEHANDLER
Dette skal være en hyldest til den gode fiskehandler, så glem lige fotoet en stund.
mandag den 12. oktober 2020
SOVSEN
En stor berggylte var fløjet under radaren og endt i bunden af fryseren indtil i går. Den skulle fileteres og steges med skindet på.
Sovsen skulle være Birthes gode grøntbaserede sauce, der hos os næsten har fortrængt hollandaisen og nærmest får kalorietælleren til at løbe baglæns hvis ikke ---- (derom senere).
Grøntkurven viste ved en hurtig inspektion, at den gik ikke. Der var kun gulerødder at gøre godt med. Hvad nu?
Vores peberrod havde vi nyligt stået og kigget på og sagt, at den brugte vi i grunden altfor lidt - så på med vanten!
Fem gulerødder blev kogt møre i saltet vand og blendet. Det gav en lidt kornet og vandet mos med god smag. Et skvat fløde rørt i hjalp på det. Så rørte jeg en skefuld dijonsennep i og til sidst gode mængder friskrevet peberrod. Smag undervejs og husk på at peberrodssmagen udvikler sig langsomt!
Det bliver ikke sidste gang at vi laver denne nemme sovs - også selv om vi har flere grønsager.
Alligevel får I den oprindelige, som stadig er værd at lave:
1/2 stor porre, 2 gulerødder, 1/4 selleri og lidt af toppen eller lidt blegselleri, en stor snackpeber og en håndfuld persille skæres i stykker og koges med 2 dl fiskefond eller vand + lidt fiskefond. Når det er godt gennemkogt blendes det og smages til med salt og evt peber,Dette er den originale opskrift, men nu om dage kommer der ofte et syrligt æble med. Det retter op på manglen på surt. Desuden erstatter vi ofte lidt af vandet med fløde, hvilket lægger til i kalorieregnskabet, men også i konsistensen.
lørdag den 3. oktober 2020
STEGTE GRØNNE TOMATER
med stegt fisk
søndag den 13. september 2020
BAKSKULD
Vores lokale tørfisk er isinger, der er letsaltet og tørret i luften til de er pindtørre, men man kan også tage dem ned fra tørresnoren inden de er helt tørre og bruge dem på forskellig vis.
Bakskuld er den mest kendte anvendelse. Den lettørrede (stadig forholdsvis bløde) fisk røges.
Resultatet kan være højst forskelligt, afhængigt af graden af tørring, saltning og røgning. Selv foretrækker jeg den letsaltet, tørret i forholdsvis kort tid og så mellemkraftigt røget. Isingen er en tynd og fedtfattig fisk, så den kan let ende som en tør salt mundfuld. Føl på fisken før købet - den må ikke være helt hård.
Servering: For at smage optimalt skal den være lun. Det klares let ved at varme den direkte over et gasblus. Finnerne kan godt blive svedne og skindet revne i processen, men det gør ikke noget.
Øl og briskbagt rugbrød er godt tilbehør.
De to bakskuld på fotoet blev købt i fiskehuset i Thisted. De var efter mine begreber næsten perfekte, måske med en anelse for meget salt.
Om navnet bakskuld. Isingen har flere navne. Min farmor, der var fra Fredericia, kaldte den plæde.
Bakskuld er isingens navn på Esbjergkanten. Der siger navnet ingenting om hvad der er gjort ved den. Det ændrer dog ikke ved, at de fleste danskere kun forbinder navnet med den røgede version.
Ræset ising. Det er den jyske betegnelsen for den letsaltede og lettørrede ising. Den kan man både stege og koge. Begge dele er fortræffeligt, og en række andre fisk (magre!) kan man bruge på lignende vis.
Alle disse tilberedningsformer er blevet til som en måde at strække holdbarheden af en fangst til nogle uger, uden at behøve at ty til total tørring, der jo kræver en del tørt vejr.
fredag den 28. august 2020
DE IRRITERENDE FISKESKÆL
Den største af de tre berggylter jeg købte forleden skal serveres for gæster i aften - grillet.
I min verden betyder det med skind og uden skæl, så man kan spise det sprøde skind.
Afskælning er en plage. Det skal helst foregå udendørs, da skællene ellers hopper til alle sider og kan findes de mærkeligste steder længe efter. Skællene på en berggylte er store, men sidder ret godt fast.
Små fisk kan afskælles inde i en plastpose. Alligevel finder skællene tit vej ud af posen. Denne 1.6 kg tamp måtte ud i haven.
Problem 2: Afskælning skal foregå fra halen og frem mod hovedet. Det betyder at man skal holde fisken i halen, hvilket slet ikke er let. Man får krampe i hånden! Det problem løste jeg med redskabet på fotoet. Et bræt med et søm banket igennem. Så presser man haleroden (på fisken) ned over spidsen på sømmet, og nu svømmer fisken ingen steder. Når den ene side er afskællet, vender man bare fisken og stikker sømmet gennem det samme hul fra modsatte side.
En kniv kan bruges til afskælling, men jeg har købt et lille effektivt værktøj på et marked i Thailand for små penge. Det kan ses på fotoet nedenunder, hvor det læner sig op af den afskællede fisk.
torsdag den 27. august 2020
GAMLE KLUDE
Ropas viejas - gamle klude, er et Cubansk modstykke til biksemad. En måde at anvende hvad man har.
Min hustru var til møde, og jeg skulle kun lave mad til mig selv. Ikke videre inspirerende at sidde selv uden de bragende klapsalver fra partneren. Hvad gør man så?
Man dykker ned i kummefryseren. Ned i det allerdybeste. Hvis man er i det humør, bruger man ikke iltflasker - man dykker fridykning helt ned til bunden.
Det første jeg fandt var en boks med kogte linser. Min datter havde lavet dal (indisk linsesuppe) og for at glæde mig havde hun taget nogle linser fra inden de kogte ud. Sådan kan jeg bedst lide dem. Dem bragte jeg op til overfladen.
Så fandt jeg en pose med nogle stumper af Madeiras klipfisk - en saltet og tørret dybhavshaj, omtalt i et indlæg 15/1-2020. De var udvandede og klar til brug. Helt oplagt ingrediens.
Vel opsteget fra fryseren fandt jeg i hjemmet både en rød peber, en stump porre, løg og hvidløg. Så var aftenen reddet.
Mellemøsten, tænkte jeg. Helt og komplet forfalsket. Jeg sauterede løg og hvidløg, og satte peber og porre til sidenhen. så fik det et skvat hvidvin, lidt sennep, spidskommen og lidt sumak. Det sidste er et syrligt krydderi, så hvis man ikke er ude på at profilere sig, bruger man citronsaft i stedet (eller havtorn, hvis man vil blære sig i en anden retning). Så satte jeg et par kviste frisk timian til for at hædre min bortdragne hustru, der nu har fået liv i timianen igen. Da det havde varmet lidt, kom linserne og fisken i, og det blev lige varmet op.
Det smagte næsten ikke dårligt, og er sikkert lige ved at være sundt.
KLIPFISK OG BLÅSKIMMELOST
tirsdag den 25. august 2020
DYBVANDSBOMBER I KØKKENET
søndag den 23. august 2020
GRILLET BERGGYLTE
torsdag den 20. august 2020
BERGGYLTER
Helt almindelige fisk og masser af krabber har jeg haft på bordet denne sommer, så det var rigtig belejligt da de ringede fra Iversenfisk og tilbød mig 3 kg Berggylter.
Berggylten tilhører de såkaldte læbefisk. Den har aldrig været særlig populær i Danmark, men i Middelhavslandene er dens slægtninge højt værdsat.
Disse tre var store! De vejede faktisk over fire kilo tilsammen. Altså tre flotte familiemåltider. Men hvad skal de bruges til?
Berggyltens kød er meget lækkert og har bladstruktur når det er tilberedt. Omkring disse blade er der rigeligt med bindevæv, der giver fyldig smag. Når de store skæl er fjernet er skindet fint og velegnet til stegning og grillning. Den største af de tre skal bare saltes og gnides med olie og så på grillen.
Fileter (selvfølgelig med skindet på) er også velegnet til grill eller pande, eller de kan marineres i en citronbaseret marinade og varmes forsigtigt i ovn eller mikroovn.
Det er faktisk en særdeles anvendelig fisk, der burde ligge og lyse op hos fiskehandlerne.