torsdag den 25. januar 2024

LAKS ALLIGEVEL



Laks, laks og atter laks. På grund af den enorme produktion af opdrætslaks til billige penge, var laksen på et tidspunkt ved at dominere fiskekøkkenet, såvel på restauranter som i private hjem.

Overfodring af opdrætslaksene med foder baseret på fed industrifisk gav overfede fisk, som specielt ved stegning fik en udpræget sildebismag. Det gælder iøvrigt også vildlaks i ferskvand, der nyligt er kommet ind fra havet.

Alt dette fik mig i mange år til at undgå laksen i mit køkken. Langsomt er det ved at gå op for mig, at nogle producenter har lært lektien og undgår overfodring, samt sammensætter foderet bedre. Det giver iøvrigt også en miljømæssig gevinst at overskudsfoder ikke ender i miljøet.

Min veninde Birgitte ønskede en dag at få laks, og havde endda en opskrift hun ville prøve af på mig.

Den laksefilet, det lå i fiskehandlerens køledisk så lækker og mager ud, så jeg lod mig overtale. Heldigvis havde han også friske muslinger, som hører til retten.

Løg og hvidløg i tern blev svitset gyldne. Så blev nogle friske tomater i tern varmet med. En slat hvidvin oveni, og så blev der smagt til med salt chili, oregano og revet citronskal.

De hele muslinger kom nu i sammen med lidt hakket persille, og det hele blev vendt rundt til muslingerne åbnede sig.

Forkogt tagliatelli blev så vendt ind i blandingen.

Laksefileten, der var skåret i et par mindre stykker, var i mellemtiden blevet saltet, vendt i mel og stegt kort tid ved god varme.

Det hele blev anrettet portionsvis, som vist på fotoet, og ------ ja, jeg kan godt overtales til at købe laks af og til.

Der ser ud til at have sneget sig nogle rejer med, som vi havde stående. de er ikke nødvendige, men skader ikke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar